Smaller Default Larger

Вшанування пам'яті О. Блестіва та посвячення прапора для Мукачівського куреня Пластунів при Монастирі Отців Василіян

 

27-28 квітня 2018 р., при Мукачівському монастирі Отців Василіян відбулися події, присвячені Мукачівському куреню Пластунів та вшанування їхнього покровителя – Олекстандра Блестіва.

  • 27 квітня, біля с. Стеблівка (Хустський р-н.), на могилі Олександра Блестіва – покровителя Мукачівського куреня Пластунів, була відслужена панахида, яку очолив о. Еміліян Гавей ЧСВВ, ієромонах Мукачівського монастиря, за участю Пластунів з м. Хуста, м. Мукачева та м. Ужгорода.

В рамках цього заходу учасники відвідали Боронявський монастир Отців Василіян, де відбули спільну молитву та екскурсію.

 

  • 28 квітня, при Мукачівському монастирі Отців Василіян відбулася посвята Прапора для Мукачівського підготовчого куреня Пластунів ім. О. Блестіва та посвічення і вручення хусток для пластунів.

Перед цією подією Пластуни взяли участь у Божественній Літургії, яку для них відслужив о. Еміліян Гавей ЧСВВ, після чого також помолилися Панахиду за О. Блестіва та усіх тих, хто віддав своє життя за Карпатську Україну, а також тих, хто до цього часу кладе своє життя за Україну.

 

 

На посвяті були присутні пластуни зі Станиць Ужгород, Хуст та Львів (курені УПЮ ч. 30 ім. Катерини Зарицької, ч. 3 ім. І. Виговського, Станиця Львів, представники куренів УСП-УПС “Лісові Чорти”, “Ті, що греблі рвуть”, “Целібат Мурлики”).

Повідомив о. Еміліян Гавей ЧСВВ

 

  • Блестів Олександр – активний діяч пластового руху на Закарпатті та організатор загонів Карпатської Січі. Народився 4 лютого 1916 року у місті Хуст, Закарпатської області. Закінчив народну школу та гімназію в Хусті й Морджанах, після чого навчався на філософському факультеті Карлового університету в Празі, одночасно відвідуючи правничі курси в Українському вільному університеті.

Ще навчаючись в Празі, Олександр Блестів проявив себе здібним організатором молодіжного і студентського руху, а згодом Карпатської Січі (листопад 1938 року – березень 1939 року). У званні поручника брав участь в каральних акціях проти угорських терористів, у боях проти угорських військ на Красному Полі (15 березня 1939 року). Він був комендантом Хустського замку.

16 березня 1939 року заарештований і ув’язнений в Хустській в’язниці. Після жахливих катувань засуджений до смертної кари.

До виконання вироку суду Олександра Блестіва помістили в камеру смертників, де він кров’ю написав:

„Я, Олександр Блестів, 23-річний із Хуста, іду на смерть за те, що любив свою рідну Україну”.

Розстріляний угорськими окупантами поблизу села Стеблівка Хустського району. Похований на сільському кладовищі.

http://www.biblioteka.uz.ua

 

На могилі Олександра Блестіва

 

Боронявський монастир

 

Мукачівський монастир

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції