Smaller Default Larger

Пам’яті о. Йосафата Воротняка ЧСВВ: 10-та річниця відходу до вічності

 

22 жовтня 2008 року в м. Кулі (Сербія), після важкої недуги, на 61-му році життя відійшов до вічності о. Йосафат Воротняк, ЧСВВ, – відомий в Україні та за її межами проповідник, невтомний місіонер та письменник.

 

Павло Воротняк народився 6 липня 1948 року у селі Брезік (тепер – Боснія і Герцеговина) в греко-католицькій родині української діаспори.

1965 року вступив до новіціяту Отців Василіян у Кулі, взявши монаше ім’я Йосафат, наступного року склав перші чернечі обіти, а у 1974-му – довічні. Філософсько-богословські студії здобував у Римі, де 29 червня 1975 року отримав священичі свячення з рук Папи Павла VI у ватиканській базиліці Святого Петра.

Після здобуття у 1977 році ліценціату зі східного богослов’я у Східному Папському Інституті в Римі, повернувся на батьківщину, де проводив душпастирську діяльність.

В період переслідування Церкви в Україні був зв’язковим між місцевими василіянами та Головною Управою Чину в Римі, відвідуючи Радянський Союз у статусі «туриста із союзної республіки Югославія».

Перебуваючи у Римі, неодноразово проповідував українською мовою на хвилях Ватиканського Радіо.

1992 року настоятелі скерували о. Йосафата в Україну. Спочатку він працював як Магістр та помічник Магістра новиків у Крехівському монастирі.

У 1994-1997 роках був настоятелем василіянського монастиря в Червонограді на Львівщині.

У Червонограді був директором ліцею для хлопців при монастирі, тісно співпрацював з місцевими школами в ділянці виховання, організовував духовні вечори. У тому ж періоді розпочав активну проповідницьку діяльність, відвідуючи з місіями різні села, несучи людям Боже слово.

У 1997 році о.Йосафата призначено парохом церкви святого Андрія у Львові. Короткий час він очолював катехитичну комісію Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Від 1997 до 2005 року був головним редактором часопису «Місіонар».

У 2004 році став настоятелем василіянського монастиря у Бороняві на Закарпатті, де присвятив свої труди будівництву монастирського комплексу та співпраці з парафіями Мукачівської Греко-Католицької єпархії.

За час свого 33-літного священичого служіння о.Йосафат Воротняк вчинив дуже багато для того, щоб поширювати Боже царство на землі, а добрий спогад про нього зберігають численні люди, яким він допомагав молитвою, порадою, духовним повчанням та благословенням.

 

НЕХАЙ БУДЕ ЙОМУ ВІЧНАЯ ПАМ'ЯТЬ!

 

 

За матеріалами:

 

Крехівський новіціят - 1993 р.

 

 

Боронявський монастир - 1995 р.

 

Крехів - 1992 р.

 

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції