Smaller Default Larger

Міжнародна наукова конференція «Моє служіння Україні», присвячена о. Йосафату Жану ЧСВВ

 

29-30 листопада 2019 р. Б., у Львівському Національному Університеті ім. І Франка проводилась Міжнародна наукова конференція «Моє служіння Україні», присвячена о. Йосафату Жану ЧСВВ.

  • У перший день конференції було розглянуто кілька етапів із життя о. Йосафата Жана, ЧСВВ.

Подія розпочалась з благословенням для її учасників та доповідачів, яке уділив Преосвященніший владика Іриней Білик, ЧСВВ, канонік Папської базиліки Santa Maria Magiore.

 

 

Зі словами привітання виступили декан історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Степан Качараба та почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька. Крім того, свої побажання надіслала автор книги про о. Йосафата Зоня Кейван.

Першим доповідачем виступив о. Єронім Грім, ЧСВВ, віце-ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. митрополита Йосифа Велямина Рутського. Він розповів про ідею зародження конференції та біографічні аспекти о. Йосафата Жана, ЧСВВ в період перед вступом до монастиря.

Відтак професор Петро Шкарб’юк у творчий спосіб описав вклад ієромонаха у служіння Україні. Зокрема, він зазначив про подорожі й особливості вивчення української мови, а також навів цитати о. Йосафата, що віддзеркалюють жертовність й готовність франко-канадського душпастиря у різний спосіб послужити українцям.

Більше про служіння о. Йосафата Жана як дипломата розповіла старший науковий співробітник Інституту історичних досліджень ЛНУ ім. І. Франка Ліліана Гентош. Розповідаючи про дипломатичну місію о. Йосафата, доповідачка, завдяки проаналізованим джерелам, показала його старання за долю Церкви і східної Галичини у непростий історичний період військових конфліктів.

Ще одним з важливих періодів у житті о. Йосафата Жана є його зустріч з папським нунцієм у Варшаві, а згодом папою Пієм ХІ. Саме на основі листування та обопільних згадок о. Атанасій Маквей з Торонтського університету зумів відтворити особливості їхніх ділових та особистих стосунків.

Завершився перший день конференції представленням двох книг о. Атанасія Маквея. Перша містить важливі документи з Ватиканського Апостольського архіву, які стосуються штучного Голодомору в Україні 1932-1933 рр. Друга ж, присвячена Блаженному Микиті Будці. Ці дві книги є важливими також з огляду на те, що написані англійською мовою. Таким чином, із зазначеними темами має можливість ознайомитись іноземна аудиторія.

 

 

  • 30 листопада – другий день конференції був присвячений дослідженню спадку о. Йосафата Жана, ЧСВВ.

Після вступної молитви розпочалась перша доповідь на тему «Історичний контекст душпастирської та дипломатичної діяльності о. Жана». Науковець Олег Павлишин, почавши від періоду Першої Світової війни, розповів про морально-суспільну ситуацію України. Наводивши різноманітні історії з життя церковних діячів, доповідач окреслив історичні події, які вплинули на служіння о. Йосафата Жана, ЧСВВ.

Друга доповідь у вигляді відеозапису стосувалась студитського періоду у житті о. Йосафата. Юстин Бойко, СУ розповів про особливості діяльності ієромонаха, який у 1923 року на прохання митрополита А. Шептицького виїхав у Боснію для відновлення українського монастиря Студитів в Камениці, ставши на короткий період студитом. Крім того, о. Юстин більше розповів про історію Каменицького монастиря.

Наступною важливою розповіддю поділився о. Артемій Новіцький, ЧСВВ. Він підготував доповідь на тему «Україна в країні кленового листка: служіння о. Йосафата Жана в Канаді (1931-1972)». Ієромонах, вказуючи на цікаві факти із душпастирського та національно-суспільного служіння о. Жана, показав його велику жертовність заради своїх парафіян та всіх українців. При цьому о. Артемій висвітлив особливості характеру та чеснот о. Жана.

Про діяльність о. Жана у Великій Британії розповів о. Атанасій Маквей у своїй доповіді на тему: «Метрополія всесвіту: отець Жан як декан УГКЦ у Великій Британії». Доповідач зазначив, що о. Жан був практично початківцем у розвитку структур УГКЦ на даній території, розпочинаючи із заснування парафії.

Ще одна доповідь, яку приготувала правнучка першого українця в Канаді Карен Леміскі, виголосив о. Артемій. Вона стосувалась колекції, які містяться у музеї Василіян в Мондері. Саме експонати українських старожитностей, які зібрав о. Йосафат Жан, склали основу даного музею, у якому міститься 12 000 предметів. Автор доповіді наголосила, що о. Жан безпосередньо вчився і взяв приклад з митрополита Андрея, який дбав за культурну спадщину України. Музей також містить архіви та пам'ятки різного формату, пов'язані з історією історії Чину св. Василія Великого та Католицької церкви обох обрядів. Йдеться і про пам'ятки, недоступних широкому загалу.

Цього дня присутні відкрили для себе чимало цікавих розповідей та фактів з життя відомого церковного й суспільного діяча, ідеаліста о. Йосафата Жана, ЧСВВ, який подав чималий приклад у плеканні любові до українців.

Варто зазначити, що найближчим часом будуть опубліковані також відео доповідей всіх учасників конференції.

 

д. Яків Шумило, ЧСВВ

Світлини: бр. Роман Кундзір, ЧСВВ

За матеріалами: osbm.in.ua

 

ДЕНЬ 1-ий

 

 

 

ДЕНЬ 2-ий

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції