Smaller Default Larger

Празник Успіння Пресвятої Богородиці у Василіянській обителі в Мукачеві

28 серпня 2012 р., у Мукачівському монастирі відбулися відпустові святкування Празника Успіння Пресвятої Богородиці.

Сонячного ранку, під голос монастирських дзвонів, який скликав всіх до молитви, розпочався Успенський відпуст о 9 годині Святковою Утренею, яку очолив о. Андрій Белеканич ЧСВВ з Малоберезнянського монастиря, а співали брати студенти з Брюховцької семінарії. Опісля, о 10 годині Акафіст до Пресвятої Богородиці молився з прочанами о. Лука Буняк ЧСВВ з Боронявського монастиря.

Ці молоді енергійні отці, одні з перших розпочинали душпастирську діяльність у відновленому монастирі оо. Василіян у Мукачеві. Дуже приємно згадати, що вони залишили вагомий слід в історії Мукачівської обителі.

Далі, o 10.30 молодіжний хор Базілеус молився співану вервицю (світлі таїнства) до Пресвятої Богородиці.

Гарна погода та святковий молитовний настрій сприяв тому, що з’їхалось багато прочан з різних куточків нашої срібної землі – мальовничого Закарпаття.

Знову заграли дзвони та сформувалась процесія, яка складалася з молоді, монахів братів, сестер та священиків на чолі з Протоігуменом отців Василіян Провінції Св. Миколая, отцем Павлом Райчинцем – всі вони урочисто йшли до чудесно оздобленої молоддю відпустової площі, на якій об 11 годині розпочалась Відпустова Урочиста Божественна Літургія, яку очолив вищезгаданий Протоігумен ЧСВВ, а співслужили з ним о. Веніамин Довганич ЧСВВ, Настоятель Мукачівської Обителі, Отці Василіяни з інших монастирів та єпархіяльні священики.

Змістовну проповідь виголосив головний служитель о. Павло Райчинець ЧСВВ, який, немов сівач, засівав в серця вірних зерно віри, любові й надії до Пречистої Діви Марії, яка є матір’ю Церкви. Літургійний спів озвучив хор Базілеус. Як вчора в Навечір’я, так і сьогодні в сам день празника багато прочан прийняли Святу Тайну Покаяння, яку уділяли отці Василіяни з інших монастирів та інші священики.

Ясне сонячне небо зігрівало людські душі і серця, спрагнені любові та надії на краще, а Пречиста Діва Марія в Чудотворній іконі, яка господарює в Святій Мукачівській обителі, вислуховувала молитви прочан та приймала всіх під свою материнську опіку. Адже саме в празник Успіння Пресвятої Богородиці, всі присутні відновляли свою посвяту під Її Покров.

На закінчення Божественної Літургії о. Веніамин ЧСВВ виголосив «многолітня». Далі висловив подяку Протоігумену о. Павлу Райчинцю ЧСВВ за те, що очолив Божественну Літургію та за виголошення Божoгo Словa. Також подякував всім присутнім отцям, які співслужили Божественну Літургію i отцям, які сповідaли, братам-студентам, які допомагали, сестрам i тим, які спричинилися, щоб празник пройшов добре. Звучала й подяка для хору Базілеус, який наприкінці ще раз заспівав „Многая Літа”.

На закінчення празника Настоятель молився разом з прочанами про Благословення на початок навчального року. Традиційно, як це є на Закарпатті, було мирування освяченою олією з вчорашньої Вечірні з Литією та о. Протоігумен покропив всіх свяченою Водою.

Сьогодні це святе місце, де всі ми зібралися, щоб відсвяткувати свято Успіння Пресвятої Богородиці, так важливе й тому, що наш народ збирався правда не тут, а колись на Чернечій горі, щоби приклонитися до Пресвятої Богородиці в день Її Успіння. На превеликий жаль не можемо там бути, тому ми тут збираємося й тут творимо нову історію, де ми можемо молитися разом i спільно прославляти нашу Матір, яка вознеслася на небо й там за нас молиться. А ми, пам’ятаймо, що завжди можемо прийти до її стіп у прославленій чудотворній іконі, щоб помолитися, а отці Мукачівської Обителі завжди радо приймають всіх духовно потребуючих людей.

Пречиста Діва удостоїла всім людям велику милість!

о. Павло Кречун ЧСВВ

osbm-mukachevo.org.ua

ФОТОГРАФІЇ З ПОДІЇ:



Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції