Smaller Default Larger

Апостольський Нунцій Томас Е. Ґалліксон розповів про Ватикан зсередини

13 квітня 2013 року в Інституті релігійних наук св. Томи Аквінського в Києві відбулася зустріч з Апостольським Нунцієм в Україні Томасом Е. Ґалліксоном.

Учасники зустрічі мали неймовірну нагоду поспілкуватися в дружній атмосфері з представником Папи Римського і поговорити про найактуальніші питання, що турбують вірян.

В офіційній частині свого виступу Архієпископ коротко окреслив структуру Ватикану та його діяльність сьогодні, зауваживши, що у цьому виступі немає теологічних роздумів про сутність Церкви, а є лише огляд актуальних питань, які тепер постали перед Ватиканом, зокрема після приходу нового Папи Франциска. Нунцій наголосив, що не треба звужувати значення діяльності Папи до самого лише Ватикану, адже він є главою всієї Католицької Церкви, у будь-якому місці світу! Допомагають в його служінні Нунції – «представники», посланники, також і в Україні, які досліджують стан Церкви й віруючих, збирають та аналізують інформацію для надання Папі.

Вельмиповажний гість зустрічі розповів про рух до повної «інтернаціоналізації» Ватикану, чого не було раніше, коли домінувала більше «папська династія». Тепер же Святий Престіл має корені в багатьох країнах світу, що сприяє утвердженню віри. Проте виникає мовне питання, адже історично склалося так, що італійська досі залишається офіційною мовою спілкування у Ватикані, але у світлі інтернаціоналізації ця ситуація зазнає змін.

Апостольський Нунцій висловив свої щирі переживання за християн в Україні, які перебувають у складних економічних та політичних умовах. Взагалі, він багато роздумує, занурюється у проблеми України, слухає українців (і вчить українську мову!), розуміє, що українці – багатостраждальний народ. Каже: «Треба терпляче слухати українців, бо мало хто зазнав стільки бід і страждань у своїй історії».

Після офіційної частини виступу Архієпископ Ґалліксон відповідав на запитання присутніх. Торкалися багатьох тем, наболілих і актуальних для українців. Деякі питання отець залишив відкритими, казав лише: «Треба посилено молитись і покутувати». Зокрема, це стосувалось відносин між Католицькою Церквою та Православною Церквою Московського Патріархату в Україні.

А ось найбільше Нунцій говорив про важливість інституту шлюбу та сім’ї. Саме на родину тепер покладена місія виховання, євангелізації, зцілення, протидії негативним явищам секуляризованого світу. Фактично, сім’я залишається дієвим соціальним інститутом, що бореться з агресивно наступаючими різними збоченнями сучасного лібералізованого суспільства.

За матеріалами: it.dominic.ua



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції