Smaller Default Larger

«Емаус» для братів-студентів Провінції Св. Миколая

В днях 7-9 травня, брати-студенти з Провінції Св. Миколая, разом з Протоігуменом о. Павлом Райчинцем ЧСВВ, відбули подорож «Емаус» по Монастирях закордонних Василіянських Провінцій.

«Емаус», в значенні паломництва, має характер подорожі, яка описана в Євангелії від Луки, коли двоє учнів Ісуса йшли в село Емаус і по дорозі розмовляли та сперечалися про останні події в Єрусалимі: ув’язнення і хресну смерть свого Вчителя. Під час цієї подорожі, до них приєднався сам Ісус-Воскреслий, але вони Його відразу не впізнали та продовжили з Ним свою розмову. Закінчилася ця історія в Емаусі, під час вечері, коли Ісус ламав хліб і «відкрилися» очі цих учнів, і вони впізнали Христа та увірували в Його Воскресіння. (Лк. 24, 13-35).

У воскресному часі церковного року, подорожі «Емаус» є, в певній мірі, традицією у Василіянському Чині, коли Ченці відбувають паломництва до різних Монастирів, або інших святинь чи визначних місць.

У Провінції Св. Миколая, одну з таких подорожей організував Протоігумен для братів-студентів, що навчаються у Василіянському Інституті в Брюховичах, а під час Великодніх свят відбували вакації у різних Монастирях Провінції.

Брати-Василіяни: Максим Пішта, Еміліян Гавей та Кипріян Зейкан, разом з Протоігуменом о. Павлом Райчинцем ЧСВВ, провели «Емаус» по Василіянських монастирях в Словацькій Провінції Свв. Кирила і Методія та в Угорській Провінції Св. Стефана, як також відвідали історичний василіянський монастир в Румунії (с. Нікула).

В Словаччині (7-8 травня), Ченці відвідали Монастир Зіслання Святого Духа у Красному Броді, Василіянську церкву на Буковій Гірці, Монастир Царя Христа в Требішові та оглянули Монастир Василія Великого в Пряшеві. Крім того, в Пряшеві Протоігумен та Брати відвідали Греко-католицький кафедральний собор, де приклонилися перед мощами блаженного священномученика-василіянина Павла Гойдича та блаженного священномученика Василя Гопка.

В Угорщині (8 травня), Протоігумен та Брати відвідали Монастир у Маріяповчі, де мали можливість оглянути цю унікальну та історичну Василіянську святиню та запізнатися з життям місцевої спільноти.

В Румунії (9 травня), Ченці відвідали колишній Василіянський монастир в Нікулі (на даний час в посіданні Румунської Православної Церкви), де у 1941-42 рр., в наслідок складних історичних обставин, опинилися такі визначні Отці-Василіяни Провінції Св. Миколая, як: Діонізій Дребітко, Мелетій Малинич, Іван Сатмарій, Іван Сідей, Богдан Мересій, Полікарп Лозан, Йосиф Завадяк та Антоній Станканинець. Місцевий Ієромонах радо та гостинно зустрів Протоігумена, який вже тут бував, та провів для та Братів екскурсію по унікальних місцях Обителі, а опісля, запросив на спільну трапезу.

В цьому місці, «Емаус» Протоігумена з Братами завершився і вони, збагачені тим, що побачили і пережили, вирушили у зворотню дорогу на Україну.

о. Франціск Онисько ЧСВВ


СЛОВАЧЧИНА

Василіянський монастир Зіслання Святого духа у Красному Броді

 

Василіянська церква на Буковій Гірці


Греко-католицький кафедральний собор у м. Пряшеві

Бічний престіл з мощами блаженного свящ. Павла Гойдича ЧСВВ

Бічний престіл з мощами блаженного свящ. Василя Гопка


Василіянський монастир Царя Христа в Требішові

 

УГОРЩИНА

Василіянський монастир в Маріяповчі


РУМУНІЯ

Історичний монастир в Нікулі


 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції