Smaller Default Larger

Празник Благовіщення Пресвятої Богородиці у Боронявському монастирі


6-7 квітня 2014 р., в Монастирі Благовіщення Пресвятої Богородиці, який розташований в Закарпатському селі Бороняво на Хустщині, Отці Василіяни разом з вірними, які відвідували у ці дні згадану чернечу обитель, велично вшанували свою Небесну Матір і Покровительку, наново застановляючись над її спасенною відповіддю, яку вона дала Архангелу Гавриїлу на звістку про Боже Материнство: «Ось я слугиня Господня, нехай зі мною станеться по слову твоєму».

Розпочався празник Благовіщення в Боронявському монастирі 6 квітня Хресною ходою по чернечій горі, з духовними науками, які виголошував о. Йосафат Хаймик ЧСВВ, Ректор Василіянського Інституту Філософсько-Богословських Студій (Львів-Брюховичі).

Велику Вечірню з Литією у Навечір’я Празника в монастирському храмі служив о. Лука Буняк ЧСВВ з дияконом Максимом Піштою ЧСВВ під спів Василіянського монашого октету «Дейсіс» із вищезгаданого Інституту. Цей монаший октет звеличував своїм молитовним співом усі богослужіння протягом двох днів святкувань.

Також і в нічний час у храмі тривала молитва та духовні дійства. Найперше була відслужена Божественна Літургія, яку очолив о. Юліан Хомечко ЧСВВ (ВІФБС).

Опісля, під проводом о. Мелетія Рішка ЧСВВ, місцева та приїжджа молодь, прославляла Пресвяту Богородицю духовними піснями і роздумувала над празничною подією.

Саме свято Благовіщення розпочалося Утренею, яку відслужив о. Даниїл Дербаль ЧСВВ. Після чого о. Павло Кречун ЧСВВ, відправив Акафіст до Пресвятої Богородиці.

Урочисту Божественну Літургію в свято Благовіщення (7 квітня), очолив в Боронявському монастирі Протоігумен Василіянської Провінції Св. Миколая, о. Павло Райчинець ЧСВВ, з яким співслужили: Настоятель монастиря о. Тарас Іванина ЧСВВ, єпископський вікарій о. Тарас Ловска з Хустського вікаріату Мукачівської Греко-Католицької Єпархії та диякон Максим Пішта ЧСВВ.

З огляду на великопосний час, більше десяти священиків уділяли вірним Святу Тайну Покаяння, до якої приступали майже всі присутні на святковому богослужінні.

Під час Літургії, Протоігумен виголосив до присутніх проповідь на тему свята і його відношенням до нашого сьогодення.

Після закінчення Служби Божої, відбувся процесійний обхід з євангельськими читаннями довкола монастирського храму, під час якого священнослужителі окроплювали присутніх свяченою водою.

Настоятель Боронявського монастиря о. Тарас Іванина ЧСВВ, склав сердечну подяку усім присутнім за спільне звеличування Пресвятої Богородиці в це свято. Зокрема подякував Протоігумену о. Павлу Райчинцю ЧСВВ, який очолив головне Богослужіння і виголосив під час нього проповідь. Також велика подяка була висловлена Отцям і Братам Василіянам з інших монастирів, особливо з ВІФБС, які допомогли прийняти паломників і надати їм якнайкращу духовну обслугу. Настоятель подякував теж і священикам з сусідніх парафій, які допомагали у проведенні святкувань. А до вірних Настоятель звернувся з завершальним духовним словом. Прозвучали також «Многоліття», було уділене мирування та Боже благословення.

Програма святкувань була насиченою духовним змістом і кожен з присутніх мав можливість почути ту благовість, яку Архангел Гавриїл звіщає кожному з нас сьогодні.

о. Франціск Онисько ЧСВВ



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції