Smaller Default Larger

Синод Єпископів присвячений Амазонії

 

Розпочинаючи Синод Єпископів, присвячений Панамазонському регіонові, Папа визначив чотири його виміри: пастирський, культурний, соціальний та екологічний та вказав, що його головною дійовою особою є Святий Дух.

Відкриваючи засідання Синоду про Амазонію в понеділок 7 жовтня 2019 р., Папа Франциск вказав, що він має чотири виміри: пастирський, культурний, соціальний та екологічний. Найсуттєвішим є пастирський вимір, який охоплює всі інші. «Ми наближаємось з християнським серцем і бачимо дійсність Амазонії очима учня, аби зрозуміти й інтерпретувати, бо не існує нейтральних герменевтик, бо вони завжди обумовлені попереднім вибором. А наш вибір – це бути учнями», – наголосив він.

Святіший Отець сказав, що любов, яку Святий Дух нам дарував, спонукає місіонерів до звіщення Ісуса Христа, звіщення, яке не слід сплутувати з прозелітизмом, а підходити до амазонської дійсності з пастирським серцем та очима учнів і місіонерів, бо слід наближатись до амазонських народів навшпиньки, шануючи їхню історію, їхні культури, стиль їхнього життя, бо народи мають свою власну ідентичність, всі народи мають власну мудрість, самосвідомість, окремий спосіб бачити дійсність, історію, герменевтику й прагнуть бути головними дійовими особами своєї власної історії. Папа вказав, що не слід наближатись до інших народів з ідеологічною колонізацією, що руйнує їхню самобутність, не готувати для корінних народів заздалегідь виготовлені програми, не ставитись до них з упередженням, намагаючись, так би мовити, «дисциплінувати» їхню історію та культуру.

«Ідеології – це небезпечна зброя», – наголосив Вселенський Архиєрей. Вони є редукційними, призводячи до появи упереджених гасел, які програмують підхід до автохтонних народів. Гасло «цивілізація та варварство», на думку Папи, послужило розділенню та знищенню більшості давніх культур корінних народів, вважаючи їх «варварами», а «цивілізованими» тільки тих, що прибули з інших сторін.

«Ми не зібрались тут, щоб вигадувати програми соціального розвитку чи охорону культур у музейному стилі, – мовив Святіший Отець. – Або вигадувати пастирську діяльність з таким самим стилем, що призводить до вирубки лісів, стандартизації, експлуатації, не шануючи дійсності, в якій живуть тубільні народи. Приходимо, щоб споглядати, зрозуміти й служити. І робимо це синодальним шляхом. Не «круглими столами», конференціями чи постійними дискусіями, але на синоді. Синод – не парламент, не розмовниця, не показування того, хто має більше влади над засобами масової інформації чи в мережі, щоб нав’язувати якусь ідею чи план». Папа також підкреслив, що не йдеться про те, аби знайти відповіді шляхом опитувань, хто отримає більшість.

Папа Франциск закликав до роботи над Робочим документом – «Instrumentum laboris», який назвав «текстом-мучеником», у зв'язку з тим, що йому судилося змінитися або навіть повністю зникнути в ході дискусій, так як він є вихідною точкою на шляху, по якому буде вести Святий Дух.

Синод означає прямувати під натхненням і дією Святого Духа, що є головною дійовою особою Синоду, наголосив Святіший Отець, стверджуючи, що треба дозволити Святому Духові виражатись, діяти та спрямовувати. А щоб це стало можливим, насамперед, слід багато молитись, роздумувати, діалогувати та смиренно слухати. І також сміливо говорити, висловлюючи, що відчуваємо, при цьому зберігаючи братерський дух, близькість, делікатність і розсудливість також і у зовнішньому спілкуванні, аби уникнути будь-яких непорозумінь.

«Дякую за те, що ви робите, за те, що молитесь одні за одних, заохочую вас, і будь ласка, не втрачайте почуття гумору!» – цими словами Папа Франциск закінчив своє вступне слово.

 

*******

 

Кардинал Балдіссері: Синод, що стосується всієї Церкви

Виступаючи під час інавгураційного засідання, Генеральний Секретар представив завдання, значення та різні аспекти ватиканського Синоду, присвяченого Амазонії.

 

 

«Під проводом Святого Духа прагнемо розпочати пошук нових шляхів». На це вказав кардинал Лоренцо Балдіссері, Генеральний Секретар Синоду Єпископів, у своїй доповіді під час інавгураційного засідання Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, присвяченої Амазонському регіонові.

 

Дві мети цього синодального зібрання

Кардинал вказав на подвійну мету цього синодального зібрання. «З одного боку, – сказав він, – Синод становить справжній і властивий виклик для Церкви, оскільки Амазонія – це місійні терени з власними характерними рисами, що вимагає відповідних відповідей на “необхідність євангелізувати культури, щоб інкультурувати Євангеліє” (EG 69). З іншого боку, синодальне зібрання змушене реагувати на виклики, поставлені екологічною тематикою».

За словами Генерального Секретаря, орієнтиром для асамблеї є накреслення нових шляхів для євангелізації цієї частини Божого люду, особливо, тубільних народів, часто забутих і позбавлених перспективи спокійного майбутнього.

 

Синод, що стосується всієї Церкви

«Хоч він присвячений окресленій географічній зоні, цей Синод стосується Вселенської Церкви, – підкреслив кардинал Балдіссері. – Саме тому до участі в ньому були запрошені ієрархи з інших місцевих Церков та регіональних і континентальних об’єднань. Іншими словами, вся Вселенська Церква прагне скерувати свій погляд на Церкву в Амазонії та взяти до свого серця її виклики, турботи й проблеми».

В цьому контексті доповідач нагадав, що в асамблеї беруть участь 185 Отців Синоду, 6 братерських делегатів від інших конфесій, 12 спеціальних гостей, 25 експертів, 55 спостерігачів, між якими – душпастирські співробітники з найвіддаленіших куточків амазонського регіону та 16 представників різних тубільних народів.

 

Синодальний шлях

Генеральний Секретар Синоду Єпископів також представив синодальний шлях цієї асамблеї, що розпочався з її скликання 15 жовтня 2017 року. Підсумком проведених опитувань і консультацій стало приготування Робочого документа, що є «орієнтиром і основою, необхідними для роздумів і дискусії, а не текстом, який слід виправити». Його призначення завершується із приготуванням Кінцевого документа, що вбере результати дебатів і пропозицій у залі засідань.

Загальні зібрання чергуватимуться з працею в групах, звучатимуть доповіді учасників, відбуватиметься обмін думками «в дусі братерської спільності», аж до опрацювання проекту Кінцевого документа, чернетка якого буде представлена учасникам 21 жовтня. В суботу, 26 жовтня, відбудеться остаточне голосування цього документа та закриття синодальних праць.

 

Екологічний вимір

Кардинал Балдіссері також представив деякі ініціативи екологічного характеру, здійснені під час приготування цього синоду, починаючи від процедур реєстрації учасників через комп’ютерні засоби, економлячи папір, до матеріалів, використовуваних для організації праці. Зокрема, одноразовий посуд, який використовуватиметься під час перерв, та ручки виготовлені не з пластику, але з матеріалів, що піддаються біодеградації. З натуральних тканин і вторинної сировини виготовлені сумки, що були роздані учасникам, тощо.

Крім того, розроблено пропозицію символічного жесту, який полягає в тому, щоб компенсувати виділення вуглекислого газу, викликане проведенням зібрання. На основі обрахунків, що включають споживання електроенергії, авіаперельоти, переміщення учасників, використання паперу й продукування сміття, пропонується взяти участь у висадці 50 гектарів лісів у басейні Амазонки. Остаточне рішення щодо проекту повинна прийняти сама асамблея.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції