Smaller Default Larger

Постанови Вісімдесят третьої сесії Синоду Єпископів КГВА

Постанови Вісімдесят третьої сесії Синоду Єпископів КГВА 

Постанови Вісімдесят третьої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що відбувався впродовж 29–30 листопада 2019 року Божого у м. Львів-Брюховичі.

ПОСТАНОВИ

 

Вісімдесят третьої сесії Синоду Єпископів 

Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ,

29–30 листопада 2019 року Божого, Львів-Брюховичі

 

1. Для імплементації Апостольського листа Римського Архиєрея Франциска «Ви є світло для світу» (7 травня 2019 р.) та Послання Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви 2019 року до духовенства, монашества і мирян щодо захисту від різних видів насильства дітей, неповнолітніх і вразливих осіб:

 

2. Доручити єпархіальним єпископам і екзархам:

а) У рамках постійної формації духовенства організовувати періодичні конференції щодо проблем сексуального насильства супроти дітей і неповнолітніх, зокрема щодо дотримання в душпастирській праці з дітьми і молоддю «Норм і принципів захисту дітей та молоді під час здійснення душпастирської діяльності за участю семінаристів, монашества та духовенства УГКЦ в Україні», прийнятих Синодом Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ 13–14 лютого 2018 р. Б.

б) Сприяти формуванню майбутніх спеціалістів із проблематики захисту дітей і неповнолітніх з-посеред священників та семінаристів.

в) Керуючись документом «Основні положеннями щодо трактування випадків сексуального зловживання стосовно неповнолітніх з боку духовенства», у кожній єпархії та кожному екзархаті призначити компетентну особу, яка була б зобов’язана вислухати кожного, хто міг постраждати від сексуального насильства з боку духовенства, і вповноважена приймати повідомлення про такі випадки стосовно дітей і неповнолітніх.

г) Для забезпечення духовної опіки і належної допомоги особам, які могли постраждати від сексуального насильства з боку духовенства, створити в кожній єпархії групу спеціалістів: духівника, психолога, психіатра та каноніста — до яких у разі потреби вищезгадана компетентна особа могла б скерувати зацікавлену особу.

ґ) Керуючись «Основними положеннями щодо трактування випадків сексуального зловживання стосовно неповнолітніх з боку духовенства» просити Отця і Главу УГКЦ створити Між’єпархіальну консультаційну комісію, яка б допомагала єпархіальному єпископу чи екзарху в трактуванні можливих випадків сексуального насильства над дітьми і неповнолітніми з боку духовенства.

д) Відповідно до Апостольського листа Римського Архиєрея Франциска «Ви є світло для світу» (7 травня 2019 р.), арт. 2, § 1, з метою надання кожній особі можливості в доступний і швидкий спосіб повідомити відповідну компетентну особу про випадок сексуального насильства над дітьми і неповнолітніми з боку духовенства розмістити на офіційному сайті кожної єпархії та екзархату необхідну інформацію під назвою «Захист дітей і неповнолітніх від сексуального насильства».

е) Нагадати всім вищим настоятелям богопосвячених спільнот УГКЦ про те, що вони також зобов’язані до того, що зазначається в п. 6.

є) У тримісячний термін повідомити Отця і Главу УГКЦ про виконання вищезгаданих постанов і, відповідно до Апостольського листа «Ви є світло для світу», арт. 2, § 1, просити його сповістити апостольського нунція в Україні про виконання вимог цього ж Апостольського листа.

ж) У прийнятті рішення про дияконські чи священничі свячення залучати відповідних спеціалістів для проведення оцінки загальнолюдської зрілості кандидатів до отримання Таїнства Священства.


3. Доручити Департаменту інформації УГКЦ:

а) На офіційному сайті УГКЦ (http://ugcc.ua/) створити єдину інформаційну базу компетентних осіб для прийняття повідомлення про злочин сексуального насильства всіх єпархій, екзархатів та богопосвячених спільнот УГКЦ в Україні та розмістити документи Католицької Церкви й УГКЦ щодо захисту дітей і неповнолітніх від сексуального чи інших видів насильства.

 

4. Доручити ректорам духовних семінарій УГКЦ в Україні:

а) Запровадити в програму семінарійної формації тему захисту дітей і неповнолітніх та вивчення «Норм і принципів захисту дітей та молоді під час здійснення душпастирської діяльності за участю семінаристів, монашества та духовенства УГКЦ в Україні».

б) Протягом семінарійної формації забезпечити отримання семінаристами відповідних знань щодо людської статевості як частини особистості та щодо відхилень у сексуальній сфері, а також належної допомоги у зрості особистості й вирішенні особистих проблем.

в) Відбираючи кандидатів у священство під час вступу до семінарій та перед її закінченням, звертати велику увагу не лише інтелектуальні знання, а й емоційну зрілість та рівновагу кандидата. Залучати відповідних спеціалістів для оцінювання загальнолюдської зрілості кандидатів до семінарії.

 

5. Доручити Українському католицькому університету у співпраці з Папським григоріанським університетом створити Центр захисту дітей, якому:

а) Розвивати студії в царині богослов’я тіла і статевості, а також богослов’я влади, послуху та управління в Церкві й суспільстві.

б) Сприяти опрацюванню і публікації наукових та дидактичних матеріалів щодо запобіжних заходів, допомоги особам, які могли постраждати від сексуального насильства, та щодо відповідної формації семінаристів і духовенства.

 

6. Для поліпшення духовного і психологічного супроводу молодих сімей із перинатальною втратою дитини:

а) Поблагословити у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ 15 жовтня як День пам’яті дітей, які померли під час вагітності чи невдовзі після народження та просити с. Юстину Голубець, СНДМ, у співпраці з Комісією УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я підготувати дидактичні матеріали для відзначення цього дня та для формаційних курсів священників і семінаристів.

б) Доручити Богословському відділу Патріаршої курії УГКЦ у співпраці з Комісією УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, Патріаршою літургійною комісією УГКЦ та Громадською організацією «Слід життя» розробити душпастирську Інструкцію щодо церковного врегулювання поховання дітей, які померли до народження або невдовзі після пологів без Хрещення.

в) Внести душпастирський аспект проблематики пренатальних і перинатальних втрат до курсів семінарійного виховання та постійної формації священників.

 

7. Затвердити Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ щодо аграрної реформи в Україні.

8. Затвердити Положення про порядок підготовки та розгляду синодальних документів на Синоді Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

9. Взяти до уваги звіт Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ.

10. Взяти до уваги звіт про діяльність Комісії у справах молоді УГКЦ.

11. Обрати митрофорного протоієрея Олексу Петріва секретарем Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ на наступний трирічний статутний термін.

12. Визначити тему «Екологічна ситуація в Україні» як головну на Вісімдесят четвертій сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, яка відбудеться у січні 2020 року Божого.

 

Від імені Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

 

† СВЯТОСЛАВ

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції