Smaller Default Larger

Питання захисту неповнолітніх було головною темою Вісімдесят третьої сесії Синоду Єпископів КГВА УГКЦ

Питання захисту неповнолітніх було головною темою Вісімдесят третьої сесії Синоду Єпископів КГВА УГКЦ

 

29–30 листопада 2019 року під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава в Реколекційному центрі Львівської архиєпархії «Світлиця» в Брюховичах відбулася Вісімдесят третя сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви.

Перед Синодом владики мали спільні реколекції для греко-католицьких та римо-католицьких єпископів та щорічну братню зустріч.

Головною темою цієї сесії Синоду були питання захисту неповнолітніх відповідно до сучасних викликів і норм Католицької Церкви, зокрема імплементації Апостольського листа Римського Архиєрея Франциска «Ви є світло для світу» від 7 травня 2019 року та Послання Синоду Єпископів УГКЦ 2019 року щодо захисту від різних видів насильства дітей, неповнолітніх і вразливих осіб. Підготував цю тему владика Теодор Мартинюк у співпраці з ієромонахом Савою Масником, Студійський устав, і сестрою Теодорою Шулак, МНІ, які й були головними доповідачами. Після детального обговорення цього питання отці Синоду прийняли відповідні синодальні рішення.

Після вступних синодальних формальностей владики переглянули та взяли до уваги стан виконання рішень Вісімдесят другої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

В контексті опрацювання синодальних документів владики затвердили Положення про порядок підготовки та розгляду синодальних документів на Синоді Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ. Прийняли у другому читанні та направили на третє читання Інструкцію про присутність церковних структур і духовенства Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ в мережі Інтернет. Також прийняли у другому читанні та направили на третє читання нову редакцію документа «Напрямки підготовки кандидатів до священства в УГКЦ» та Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ про зцілення ран війни.

Синод також обговорив питання потреби вдосконалення духовного і психологічного супроводу молодих сімей з перинатальною втратою дитини, прийняв відповідні рішення та поблагословив у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ день 15 жовтня як День пам’яті дітей, які померли під час вагітності чи невдовзі після народження.

Особливу увагу отці Синоду звернули на злободенну проблематику аграрної реформи в Україні та запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, прийнявши, зокрема, відповідне звернення до народу і влади.

У контексті звітування про діяльність структур Верховного Архиєпископства про діяльність комісій Верховного Архиєпископства доповів о. Андрій Максимович, адміністратор Патріаршої курії, і о. Ростислав Пендюк, голова Комісії УГКЦ у справах молоді. Про військове капеланство доповів о. Андрій Зелінський, а про діяльність Дому Преображення доповів п. Юрій Тарнавський. Отець Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ з міжконфесійних та міжрелігійних відносин, доповів про сучасний стан екуменізму в Україні та потребу осучаснення Екуменічної концепції УГКЦ відповідно до нових суспільних і релігійних обставин в Україні.

З інформацією про діяльність Українського католицького університету в минулому році та представленням планів на майбутнє перед владиками виступив о. Богдан Прах, ректор УКУ, та директор Центру митрополита Андрея Шептицького д-р Олег Яськів, який розповів про діяльність центру та заплановані культурні проекти, що спрямовані на популяризацію багатої наукової і духовної спадщини митрополита Андрея Шептицького і є на перехресті науки, освіти, культури та релігії. Цю ідею реалізовують задля міждисциплінарної комунікації між науковцями, релігійними, культурними і суспільними діячами та взаємодії з освітянськими, молодіжними та церковними середовищами.

Вісімдесят четверту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в січні 2020 року.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції