Smaller Default Larger

«Важливо будувати єдність УГКЦ», – Блаженніший Святослав під час відкриття Генеральної асамблеї Душпастирської ради УГКЦ

 

У вівторок, 3 грудня 2019 року, в Патріаршому домі, що у Львові, розпочалася Генеральна асамблея Душпастирської ради УГКЦ. 35 радників Глави і Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава з усього світу прибули для опрацювання душпастирських напрямних, працюючи спільно із Патріаршою курією.

«По-перше, я хочу розповісти про контексти, які спонукали нас сформували Душпастирську раду, бо вони можуть нам надати розуміння причин. По-друге, я бажаю розказати, як ми бачимо Душпастирську раду як структуру, як спільноту, як вона мала би функціонувати. А по-третє, чого саме я від вас очікую», – звернувся до присутніх під час свого виступу Блаженніший Святослав.

І згодом додав: «Ми підводимо підсумки десятилітньої душпастирської програми, плану, який називався «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Це вперше в історії нашої Церкви, коли ми на рівні всіх структур УГКЦ вчилися щось робити разом: ми намагалися координувати свою душпастирську діяльність, виставляти свої пріоритети і планувати щось на майбутнє. Хочу вам сказати, що цей душпастирський план глобальної УГКЦ був високо оцінений Папою Венедиктом XVI і Папою Франциском. Я пригадую, що в 2012 році після Синоду Єпископів УГКЦ я як Глава Церкви представив Папі Венедикту XVI наш душпастирський план. Він відповів, що це саме те, чого він дуже хотів і назвав це як «нова євангелізація», а коли я презентував цей план Папі Франциску, то він назвав його «душпастирським наверненням».

На думку Предстоятеля, тепер потрібно шукати нові механізми для наступної програми. Саме тому цього року під час Синоду Єпископів УГКЦ у Римі була створена робоча група, яка буде опрацьовувати нову програму на наступні десять років, використовуючи досвід попередньої.

Крім того, тепер відбувається реформа курії, зокрема її центральних структур, щоб вони теж «пройшли душпастирське навернення і перебрали відповідальність за імплементацію нового душпастирського плану».

«Ми потребуємо, щоб Душпастирська рада включала в себе не тільки структурні підрозділи курії, а також тих осіб, які є відповідальні за імплементацію рішень Синоду в кожній єпархії та екзархаті», – промовив архиєрей.

Він вважає, що необхідно мати спільну візію Церкви, а для цього важливо навчитися бути разом. Адже структури УГКЦ в різних місцях перебування можуть мати різні бачення. «Важливо будувати єдність УГКЦ, щоб різні структури перебували у тісному зв’язку з центром Церкви», – закликає радників і керівників структурних підрозділів курії Блаженніший Святослав.

«Ви маєте допомогти своїм єпископам у локальних осідках втілювати у життя рішення наших Синодів. А коли буде опрацьований новий душпастирський план, то ви будете тими, хто координуватиме його імплементацію… Я очікую, що ви будете моїми радниками, але будете говорити правду», – промовив Глава УГКЦ.

У своєму виступі Предстоятель згадав і про Патріарший Собор УГКЦ – «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви», який відбудеться 26-29 серпня 2020 року у Львові. Гасло Собору: «Церква є завжди і всюди з тобою». «Я бажаю, щоб ми разом змогли таке гасло донести до своїх людей і втілити у наше реальне життя», – сказав Предстоятель.

 

Довідка

Душпастирську раду Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви було створено у червні 2019 року. До складу ради входять структури Патріаршої курії, відповідальні за душпастирське служіння УГКЦ.

Головним завданням Душпастирської ради є координація та уніфікація діяльності структур Патріаршої курії, які відповідають за пастирське служіння, продовження втілення в життя напрацювань робочої групи для впровадження Стратегії розвитку УГКЦ та інші завдання, окреслені у відповідному Положенні.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції