Smaller Default Larger

У Львові розпочав роботу черговий Синод Єпископів УГКЦ, присвячений молитві

 

У соборі Святого Юра у Львові 3 вересня 2017 року Архиєрейською Літургією, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, розпочав свою роботу черговий Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви.

На прохання Глави Церкви, Секретар Синоду УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) проголосив Декрет про скликання чергової сесії Синоду Єпископів УГКЦ. Згідно з Декретом, Синод відбуватиметься у Львові (Брюховичах) від 3 до 12 вересня 2017 року. Головна тема Синоду єпископів - «Літургійне і молитовне життя УГКЦ». До участі в Синоді запрошені всі єпископи УГКЦ, які силою Церковного права та своєї присяги мають невідкладний обов’язок брати в ньому участь.

Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних, говорячи про початок Синоду, відзначив, що тут присутні владики з усього світу. «Синод – особливий момент, особлива подія нашої Церкви. Можливо, ще і ще раз Господь Бог усім нам хоче сказати, що ми, владики, за основну мету свого служіння маємо бути слугами Божими, які дбають про Божий люд. Ми покликані дбати про свої і повірених нам людей душі, щоб у свій час віддати Богові Його належні плоди», – сказав архиєрей.

 

 

«Ми перебуваємо, – продовжив Блаженніший Святослав, – в особливих стосунках з нашим Небесним Отцем, у Сині і Духові Святому. І ті наші особливі стосунки ми виражаємо в головній темі нашого Синоду. Син спілкується, розмовляє зі своїм Отцем у Дусі Святому, це є внутрішнє життя Пресвятої Трійці, це спілкування Божий Син у своєму воплоченні об'явив як молитву».

Як уже було сказано, головною темою Синоду буде молитва. «Ми хочемо спитати нашого Божественного Учителя і попросити Його, як це робили апостоли: Учителю навчи нас молитися. Ми хочемо зрозуміти, як сьогодні молиться Українська Греко-Католицька Церква в Україні і на поселеннях, як нам потрібно бути вчителями і учнями справжньої молитви, як нам дбати про молитовне життя нашої Церкви, тому що знаємо, що та особа, яка не дихає, є мертвою, та християнська душа, яка не молиться, вмирає, а та Церква, яка не є спільнотою молільників, на жаль, починає завмирати», – переконує Глава Церкви.

Блаженніший Святослав закликав просити нашого Небесного Отця, Сина і Духа Святого, які дбають про нашу Церкву, щоб наповнили нас силою молитви, щоб кожен син і донька нашої Церкви завжди відчували і розуміли, що насамперед їхня Церква молиться за них. І це є один із найважливіших способів, як дбати про Христовий виноградник сьогодні. «Нехай цей час синодальних діянь буде часом благодаті й оновлення. Дихаймо на повні груди молитвою. Я прошу все церковне тіло нашої Церкви: моліться за наш Синод і за його діяння в ці десять днів. Щоб ми, як Церква, яка молиться, змогли належним чином послужити Богові й нашим людям в Україні та на поселеннях», – попросив Предстоятель.

Апостольський нунцій в Україні, Архиєпископ Клаудіо (Гуджеротті), який теж молився з Главою Церкви і членами Синоду Єпископів УГКЦ, передав Синоду вітання і благословення. «…Є надзвичайно важливо, – сказав Архиєпископ Клаудіо, – що ця молитва і ця Євхаристія відкриває священний Синод. І в цей момент не може бракувати тої люблячої благословенної присутності Святішого Отця Франциска. Своє благословення він шле вам з усією повнотою. Папа Франциск свідомий тої надзвичайної любові, яка єднає його з Українською Греко-Католицькою Церквою, – Церквою, яка засвідчила кров’ю мучеників свою вірність святій Церкві. Найщиріші побажання доброї праці всім синодальним отцям».

 

*************

 

  • 3 вересня члени Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви перед початком робочих засідань молилися до Святого Духа. Того ж дня єпископи склали присягу.

 

 

«Споглянь, всеблагий Владико, на рабів Твоїх, разом зібраних, щоб добровгодно звершувати їм упорядкування святої Церкви нашої – подай їм духа премудрості й розуму, вклади в серця їхні дух страху Божого, дух благочестя та ревності про славу імені Твого святого, огороди їх від усяких роздорів, спокус і поділів, щоб з’єднані союзом любові до Тебе, свого Владики, та один до одного, безперешкодно звершували діло служіння свого на збудування Церкви святої, як єдиного тіла Христового», – молилися владики.

«Синод, як діяння Святого Духа в Церкві, починається молитвою. І наш перший крок, перший такий акт синодальний, – це було, власне, призивання Святого Духа. Цим ми підкреслили, що головною дієвою особою під час Синоду є Святий Дух. Ми просили про відкритість на дію Святого Духа, щоб приймати такі рішення, яких наша Церква, наш народ зараз найбільше потребують», – у своєму коментарі пояснив владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Після Молебню єпископи склали присягу про нерозголошення інформації щодо осіб, а також усього того, що може зашкодити Церкві. За традицією присягу зачитав найстарший за єпископською хіротонією присутній на Синоді владика. Це був владика Василь (Лостен), Єпископ-емерит Стемфордської єпархії.

Присягу про нерозголошення таємниці склали також священики та монахині, які під час Синоду виконують секретарські та організаційні функції.

Усі інші загальноцерковні питання, за словами Секретаря Синоду, будуть надбанням вірних. «Бо Синод не є якимось закритим зібранням. А це зібрання людей, яким доручено провід у Церкві і які хочуть якнайкраще послужити Церкві та людям», – запевнив владика Богдан.

Після молитви до залу, де відбуваються сесійні засідання, урочисто було внесено книгу Євангелії.

 

*************

 

  • 3 вересня під час Синоду Єпископів УГКЦ відбувся вечір пам’яті Блаженнішого Любомира (Гузара). «Живе телебачення» презентувало спеціально створений для Синоду фільм-спогад.

 

 

У стрічці можна побачити деякі раніше не опубліковані кадри з архіву «Живого ТБ», − те, що залишилося за кадром після численних інтерв'ю з Блаженнішим Любомиром. «Наш фільм − не вичерпна розповідь про життя Блаженнішого Любомира, а лише меморія, складена через кілька місяців після його смерті», − сказав Валентин Дігтяренко, режисер стрічки.

Перед показом фільму владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, пояснив причину такого особливого моменту у програмі Синоду. «Ми завжди, приїжджаючи на Синоди, знали, що між нами є великий відсутній» − старець, який молиться за нас, владик, за нашу Церкву. Цей Синод відбувається після його смерті і тому ми хотіли засвідчити його духовну присутність з нами і надалі», − сказав владика Богдан.

Тоді розпочався показ фільму, під час перегляду якого у глядачів на очах з’являлися сльози. У стрічці Глава УГКЦ Блаженніший Святослав згадує своє перше знайомство з Блаженнішим і тодішні враження: «Ми побачили такого розважливого, статечного монаха з патріаршою бородою». А також проводжає свого попередника і духовного батька: «Ми любимо тебе, а наш зв'язок з тобою особистий, духовний ніколи не перерветься. І ми знаємо, що поруч тебе ми будемо завжди в мирі. Спочивай у мирі».

А особистий секретар Блаженнішого Любомира отець Микола Семенишин розповів про останні місяці життя патріарха і про його останній виступ у Верховній Раді.

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.