Smaller Default Larger

Храмовий Празник Верховних Апостолів Петра і Павла у Василіянському монастирі в Дрогобичі

 

12 липня 2021 року в дрогобицькому монастирі і парафії святих Верховних Апостолів Петра і Павла відбулись урочисті святкування з нагоди Храмового Празника.

Святкові богослужіння очолив правлячий архієрей Самбірсько-Дрогобицької Єпархії Кир Ярослав Приріз, ЧНІ. Вже традиційно, владику перед початком Літургії вітали діти поетичними рядками і квітами.

Архиєрейську Святу Літургію владиці співслужили о. Йоан Школик, ЧСВВ, протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, о. Франциск Онисько, ЧСВВ, протоігумен Провінції Святого Миколая в Україні, о. Веніямин Чернега, ЧСВВ, вікарій та економ Провінції, настоятель монастиря св. Онуфрія у Львові, о. Павло Федусів, ЧСВВ, Провінційний Радник, о. Йосиф Кралька, ЧСВВ, ігумен монастиря, о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, ректор василіанської семінарії в Брюховичах, о. Павло Ясіновський, ЧСВВ, попередній ігумен монастиря; отці ігумени, парохи, адміністратори, отці і брати з різних василіанських монастирів; о. Роман Островський, віце-ректор Київської Духовної Семінарії; о. декан Іван Паньків разом з отцями Дрогобицького деканату.

Своїм співом богослужіння звеличив парафіяльний хор «Благовіст» під керівництвом п. Люби і п. Богдана Паньківих.

У своїй празничній гомілії владика Ярослав звернув увагу слухачів на приклад життя, покликання і служіння святих апостолів Петра і Павла: «Сьогодні Свята Церква в черговий раз прагне, щоб ми споглянули в нашому життєвому паломництві на цих особливих людей, яких наш Божественний Спаситель в особливий спосіб покликав особисто, як своїх послідовників і основників фундаменту своєї Церкви». Проповідник наголосив, що хоч ці особи були різними за характером, за освітою, віком, однак Тим, хто їх об'єднав, була особа Ісуса Христа. Далі владика коротко описав історію покликання кожного апостола, а також завдання, які доручив Христос виконати кожному з них. Обіцянка Христа Петрові про збудування на ньому Церкви висвітлює ті завдання: «Ти єси Скеля…»: «Господь є будівничим своєї Церкви, основоположником і Главою, а апостола Петра Господь кличе до служіння в Його Церкві, а віру апостола Господь називає скелею. Господь запрошує Петра будувати Церкву разом з Ним, а потім дає Апостолу ключі, що є символом влади». Проповідник наголосив на тому, що ми покликані сьогодні бути вдячними за те, що ми належимо до Церкви Христової, якого Главою є Наступник Апостола Петра.

Щодо постаті Святого Апостола Павла, владика звернув увагу на його чудесне навернення під Дамаском, а відтак про радикальну зміну в його поведінці і запал, з яким він береться до проповіді Євангелія.

На завершення проповідник заохотив усіх присутніх поглиблювати віру через спілкуванні з Господом у молитві, через активну участь у житті спільноти-парафії, через служіння ближньому.

Після Святої Літургії владика привітав усіх присутніх, а особливо, іменинників та іменинниць зі святом, також всіх парафіян і гостей храму Верховних Апостолів, а відтак для усіх пролунало «Многая Літа!!!»

Після вітального слова владики до присутніх звернувся о. ігумен Йосиф, який в першу чергу подякував владиці за те, що очолив Божественну Літургію: «Дякуємо Вам, Преосвященніший Владико, за живе і актуальне слово, яке Ви скерували до вірних. Хай Господь благословить Вас духовними дарами і фізичними силами на Многії і благії літа!». Також о. ігумен подякував усім присутнім отцям, які співслужили Літургію, також отцям, які сповідали і які служать на цій парафії, сестрам служебницям, які провадять катехитичну школу і дбають про чистоту храму, всім працівникам, які сумлінно служать при парафії. Також отець подякував жертводавцям, які спричинились до написання ікони Блаженних Преподобномучеників.

Після завершення Літургії усі учасники свята молились Молебень до Блаженних Василіанських Преподобномучеників Дрогобицьких Северіяна, Віталія і Якима перед іконою Блаженних, яку написали з нагоди Ювілею 20-ліття приїзду Святого Папи Івана Павла ІІ і проголошення Блаженними українських мучеників.

Після Молебня відбулося урочисте водосвяття, а відтак владика окропив усіх вірних освяченою водою.

Хай святі Верховні Апостоли Петро і Павло вимолюють для усіх парафіян, ченців, гостей парафії і для усіх людей доброї волі щедрих Божих ласк.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції