Smaller Default Larger

Радість висловити Богові своє перше «Так»! - Складення перших монаших обітів.

DSC 0688

У свято Преображення Господнього, 6 серпня 2024 р., двоє молодих ченців, бр. Бенедикт Мигович ЧСВВ та бр. Дам’ян Лемак ЧСВВ, сказали Богові своє перше «Так», склавши свої перші монаші обіти у Василіянському Чині св. Йосафата. Брати новики Провінції Святого Миколая, які завершили новіціятську пробу у монастирі Чину Святого Василія Великого в с. Бороняво, обітували Богові свої перші монаші обіти склавши їх на руки Протоігумена Провінції, Високопреподобного о. Франціска Онисько ЧСВВ.

* * * * * * 

Монаші обіти: Послуху, Чистоти й Убожества. Молоді ченці які пройшли новіціятську формацію і прагнуть жити монашим життям, складають Господеві свої перші монаші обіти: Послуху, Чистоти й Убожества та обіцяють перебувати у монашому стані протягом часу приписаного правилами Василіянського Чину. Ця подія знаменується особливим торжественним обрядом який відбувається під час Божественної Літургії.

Приготування до обряду обітів. У призначений день в Храмі наперед приготовляють спеціальний столик, на якому розміщені:
1. Власноручно написана заява тимчасових обітів;
2. Освячена вода;
3. Монаший пояс;
4. Воскова свічка;
5. Правила Василіянського Чину;

Складення монаших обітів під час Божественної Літургії. Формулка тимчасових Монаших Обітів є наступною:
«Я, (ім'я) складаю Господу Богу, в Пресвятій Тройці Єдиному, обіти ПОСЛУХУ, ЧИСТОТИ й УБОЖЕСТВА і обіцяю перебувати протягом одного року в цьому Чині Святого Василія Великого. Все розумію і приймаю згідно зі Статутом цього Чину, затвердженим Апостольським Престолом».

Благословення і вручення монаших предметів. Після складення обітів відбувається благословення і вручення молодим новомонахам монаших предметів, зокрема: василіянського пояса, свічки та Правил Василіянського Чину. Кожен із предметів має своє значення та символіку монашого стану та служіння.
v Василіянським поясом чернець перепоясує стан свій силою Істини, на умертвіння тіла і на обновлення духа, на бадьорість і обережність, для зберігання заповідей Христових.
v Приймаючи свічку чернець приймає світич на згадку, що чистим і чеснотливим життям та добрим прикладом має стати світлом для світу, на збудування ближнім і прославу Богові.
v Отримуючи Правила і Устави святого отця нашого Василія Великого, чернець за словом Господа: «Якщо хочеш увійти в життя, додержуй заповідей» (Мт 19,17) – зобов’язується зберігати монаші Правила на життя вічне.

Молитва подяки та прохання. Завершується величний обряд складення перших монаших обітів: молитвою подяки Господеві, що з великої милості Своєї визволив ченців від суєтного мирського життя і привів на це святе обітування; та молитвою прохання щоби Господь зробив ченців достойними жити в чернечому житті, а колись зробити врочисту посвяту вічних монаших обітів.

Краса Божої любові, яка творить чудеса в нашому житті. Сьогодні оцих двоє молодих ченців, новомонахів Василіянського Чину св. Йосафата: бр. Бенедикт ЧСВВ та бр. Дам’ян ЧСВВ, для всіх нас є живими апостолами Господньої ласки та свідками краси Божої любові, яка творить чудеса в нашому житті.

Упорядковано на основі видання:
Василіянський молитовник, Місіонер, Жовква 2019.
«Обряд складення перших тимчасових обітів».

* * * * * *

* * * * * *

DSC 0543

DSC 0530

DSC 0539

DSC 0544

DSC 0548

DSC 0549

DSC 0555

DSC 0556

DSC 0560

DSC 0563

DSC 0579

DSC 0588

DSC 0591

DSC 0605

DSC 0619

DSC 0645

DSC 0664

DSC 0689

DSC 0707

DSC 0715

Додати коментар


Захисний код
Оновити

НОВИНИ ЦЕРКВИ

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції