Smaller Default Larger

«Монашество нашої Церкви сяє по всій Україні!» – Глава УГКЦ привітав богопосвячених осіб з їхнім святом

 

Свято Стрітення Господнього дає пізнати нам Боже світло, яке стає світильником у нашому житті. Тому в цей день у нашій Церкві традиційно відзначають свято богопосвячених осіб. Адже саме в монашестві є те світло, яке допоможе подолати темряву, зокрема і в Україні.

  • Про це говорив Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час своєї проповіді після Великої Вечірньої з Литією, в якій взяли участь богопосвячені особи Львівської архиєпархії із нагоди Дня богопосвячених осіб, у середу, 14 лютого, у Храмі святого Архистратига Михаїла при монастирі святого обручника Йосифа монахів Студійського уставу УГКЦ у Львові.

Вечірню очолив владика Володимир (Груца), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, а співали брати із семінарії Чину святого Василія. Також були присутні владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький УГКЦ, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, та владика Едвард Кава, Єпископ-помічник Львівської архидієцезії РКЦ в Україні..

“Цією урочистою Величною Вечірньою з Литією ми розпочали одне з дванадцятьох найбільших свят літургійного року Христової Церкви — свято Стрітення Господнє. Це свято пов’язане з центральною подією Старозавітньої Пасхи. Боже Слово нам оповідає, що коли Господь хотів визволити свій народ з рабства і неволі, то у Єгипті (як остання кара) перейшов ангел смерті, від меча якого загинув кожен первенець чоловічої статі. Змогли врятуватися лише ті первенці, які були захоронені кров’ю пасхального ягняти”, — звернувся до присутніх такими словами Предстоятель на початку своєї проповіді.

“Цей момент визволення від смерті, а відтак від рабства, був моментом, коли старозавітній Божий люд пізнав свого Бога як Спасителя і Визволителя. Пам’ять богопізнання та первинного досвіду стала законом у Старому Завіті, який з розрізаних племен зробив один єдиний народ. Цей закон Господь надав своєму народові, що подорожував до обітованої землі в пустелі. Як співає Давид, цей старозавітній закон був світильником для тих, які подорожують”, — розповів проповідник.

Він також додав, що у цьому святі ми споглядаємо на Пречисту Діву Марію, яка у своїх руках приносить це світло. Вона є наче світильник та світоч, який несе світло на просвіту народів і славу люду своєму.

За словами очільника греко-католиків, ми бачимо Богородицю, яка приносить у храм світильник, приносить Боже Світло — Сина Божого, який є її первенцем. Проте згідно за народним приписом вона має принести Його в жертву. Проте, з іншого боку, у храмі починає сяяти світло Єдинородного Сина Небесного Отця, який просвічує і освячує кожну людину, яка приходить на світ.

“Свято Стрітення традиційно у нашій Церкві є святом богопосвячених осіб, святом нашого монашества... Сьогодні ми втішаємося спільною молитвою майже усього монашого світла і цвіту нашої Церкви! — наголосив Глава УГКЦ. — Я сердечно дякую за цю спільну молитву усім богопосвяченим особам. Дозвольте мені від імені повноти нашої Церкви сердечно привітати вас зі святом богопосвяченого життя! Можна сказати, що у нашій Церкві саме ви є тими марійськими світочами! До вас так влучно лунають слова Христа, які Він сказав до своїх учнів: “Ви є світло світу!” Ці слова, які Він раніше сказав про себе, потім Він сказав і про своїх учнів”, — радісно звернувся Блаженніший Святослав до монашества.

Предстоятель також зазначив, що сьогодні багато людей в Україні чекають на Стрітення, а також на зустріч зі світлом Христа Спасителя. Мільйони українців (особливо ті, які зранені війною!) чекають на це світло, яке Господь приготував для України.

“Світильник, який у цей вечір сяє у Львові, повірте мені, осяє і всю Україну! У Львові є більшість провінційних домів наших монаших спільнот, але монашество нашої Церкви сяє по всій Україні! Я хочу подякувати вам за те, що ви є світлом і первоцвітом УГКЦ! Нехай Господь дарує вам світло, щоб ви йшли за Христом незважаючи на будь-яку темряву, яка є довкола!” — наприкінці підкреслив Блаженніший Святослав.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції