uzh 2024-2

Smaller Default Larger

Святкування 25-ліття виходу з підпілля в Малоберезнянському монастирі

alt

18-19 серпня 2014 р., в празник Преображення Господнього, у Василіянському монастирі в селі Малому Березному (Великоберезнянський р-н., Закарпатська обл.), відбулося святкування 25-ліття виходу з підпілля Греко-Католицької Церкви.

Роздумуючи в молитві над подією Преображення Господнього, учасники цього святкування мали змогу глибше призадуматись, як Господь переобразив свою Церкву з того часу, як вона страждала в підпіллі протягом довгих десятиліть атеїстичного режиму за Радянського Союзу.

Тема ця була по-особливому важливою для кожного учасника, адже Греко-Католицька Церква знову стає переслідуваною, разом з цілою Україною, якої вона є невід’ємною частиною. В свою чергу, це переслідування, заторкує кожну людину, яка є свідомим українцем і християнином – греко-католиком та спонукає наново переживати свою приналежніть до Церкви і свою віру в Бога.

В передсвяття Преображення, на відпустовій площі, Намісник Малоберезнянського монастиря о. Даниїл Дербаль ЧСВВ, розпочав святкування Великою Вечірнею з Литією.

Опісля, по чернечій горі відбувся хресний хід зі свічками, під час якого о. Тарас Іванина ЧСВВ (Настоятель Боронявського монастиря) та о. Андрій Белеканич ЧСВВ (Відповідальний за чернече формування в Провінції Св. Миколая), виголосили для учасників чотирнадцять роздумів, присвячених празнику Преображення та тематиці цьогорічних святкувань.

 

alt

 

Опівночі, Провінційний Вікарій о. Павло Кречун ЧСВВ, у співслужінні з о. Андрієм Белеканичем ЧСВВ, відслужив Божественну Літургію з проповіддю у відпустовій каплиці.

Найбільше уваги тематиці підпілля Греко-Католицької Церкви, було приділено під час нічного чування, яке провела молодь у монастирському храмі. Під проводом Отців Василіян з чотирьох монастирів Провінції Св. Миколая, молоді особи підготували презентацію біографій тих ченців, що діяли в підпіллі та були переслідувані за свою вірність Богові, Церкві й народу. Презентації супроводжувалися молитвою та роздумами, під час яких молодь мала змогу застановитися над тим, що від неї сьогодні очікує Господь, Церква і Україна.

 

alt

 

Празник Преображення Господнього розпочався з літургійної молитви. Ченці разом з паломниками молилися Утреню та Акафіст до Ісуса Христа.

Святкову Божественну Літургію очолив Декан Великоберезнянського деканату Мукачівської Греко-Католицької Єпархії, о. Василь Данилаш, у співслужінні з Намісником Малоберезнянського монастиря о. Даниїлом Дербалем ЧСВВ, Провінційним Вікарієм о. Павлом Кречуном ЧСВВ та дияконом Максимом Піштою ЧСВВ.

Під час Літургії, Декан о. Василь виголосив проповідь на тему свята Преображення і ролі цього таїнства в нашому житті. Також проповідник заторкнув болючі проблеми сьогодення в нашій Державі, і те, як ми повинні їх переживати, будучи християнами.

З подячною промовою до присутніх, звернувся Провінційний Вікарій о. Павло після закінчення Служби Божої, нагадавши основну тематику цьогорічного святкування в Малоберезнянському монастирі. Провінційний Вікарій підкреслив, що святкуючи 25-ліття виходу з підпілля Греко-Католицької Церкви, ми повинні, з одного боку, вшановувати памʼять наших отців, а з іншого боку – повинні брати приклад з їхньої вірності і жертовності, яку вони проявили протягом свого життя.

 

alt

 

Також під час Служби Божої, двоє братів Василіян: Кипріян Зейкан та Еммануїл Хмара, відновили свої тимчасові обіти Убожества, Чистоти і Послуху у Василіянському Чині Св. Йосафата, що за словами Провінційного Вікарія, є для нас закликом до молитви за покликання, щоб Господь і сьогодні посилав у цей світ нових своїх свідків, на зразок наших попередників.

На завершення святкувань, відбулося благословення овочів і фруктів, які принесли з собою вірні з нагоди празника Преображення Господнього, а також – окроплення свяченою водою та мирування.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

ФОТОГРАФІЇ З ПОДІЇ

 

ХРЕСНИЙ ХІД ЗІ СВІЧКАМИ ПО ЧЕРНЕЧІЙ ГОРІ

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

НІЧНІ ЧУВАННЯ

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

СВЯТКОВА БОЖЕСТВЕННА ЛІТУРГІЯ

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Прото- архимандрит

о. Севастіян Сабол, ЧСВВ (ЗОРЕСЛАВ)

Василіянський Чин у світі

************

Монастирі ЧСВВ

***********

Новіціят

***********

Інститут ЧСВВ

***********

Помʼяник

***********

Публікації

***********

Чернече формування

Василіянська духовність

Духовність Василіянського Чину Святого Йосафата.

Брати, закликаю вас і прошу, майте думки й бажання, гідні небесного поклику...

Святий Василій Великий

Більше в розділі...

ПРАВИЛА ЧСВВ

Монаше життя і діяльність Ченців Василіянського Чину базується на:

Книжкові видання

РАДІО ВАТИКАНУ

Подобається...

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.